42.000 BANEN OP DE TOCHT IN BOUWSECTOR

Volgens een onderzoek van TNO zullen 42.000 banen verdwijnen in de bouw als gevolg van de crisis. Deze prognose van het onderzoeksinstituut wordt jaarlijks gemaakt voor het ministerie van VROM. Bovenop de 42.000 banen zullen ook nog eens 15.000 banen verdwijnen in de aanverwante industrie en dienstverlening.

Het wil overigens niet zeggen dat er ook daadwerkelijk zoveel mensen hun baan verliezen. ZZP-ers worden bijvoorbeeld als eerste getroffen en hebben hierdoor minder werk. Daarnaast zullen familiebedrijven niet snel werknemers ontslaan. Voor degene die vast in dienst zijn bij een bouwbedrijf, kan het een voordeel opleveren wanneer zij in het bezit zijn van een VCA certificaat. Hierdoor stijgt hun meerwaarde en zijn ze interessanter voor werkgevers dan werknemers zonder VCA certificaat .

Het banenverlies in de bouw heeft alles te maken met de productiedaling. Met name in het westen van het land vallen rake klappen. Daar zal de productie van 5.000 woningen wegvallen. In de rest van het land zal er een lichtere daling plaatsvinden. Volgens het onderzoek is het aannemelijk dat de woningbouwproductie in 2010 daalt naar 62.000 woningen. In 2011 zal er alweer herstel te zien en gestaag oplopen naar 77.000 woningen in 2014. Deze verwachting van TNO is nauw gekoppeld aan de verwachtingen van het Centraal Plan Bureau.

Payment
Member