Voor cursisten met dyslexie kan het volgen van een VCA cursus en deelnemen aan een VCA examen lastig zijn. Daarom kunnen cursisten met dyslexie bij VCANederland terecht voor zowel klassikale als online VCA-cursussen. Daarnaast is het VCA Basis-examen ook beschikbaar in een voorleesvariant. Hieronder vind je meer informatie over VCA en dyslexie en over wat jij als cursist met dyslexie kunt doen om het VCA examen succesvol af te ronden.
1. Wat is dyslexie?
Dyslexie is een aangeboren stoornis die ervoor zorgt dat mensen moeite hebben met taal. Dyslectici hebben moeite met foutloos en vlot leren lezen en spellen, zowel in hun moedertaal als in vreemde talen. Dyslexie zegt niets over de intelligentie van een persoon en komt voor bij zowel gemiddeld- als hoogbegaafde mensen.
2. Wat biedt VCANederland cursisten met dyslexie?
Begrijpend lezen is voor dyslectici moeilijk. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van een tekst hebben ze hierdoor meer tijd nodig goed te kunnen lezen. Omdat mensen met dyslexie dit probleem niet hebben bij mondelinge taal, is een klassikale VCA-cursus van VCANederland perfect geschikt. Tijdens zo’n cursus krijgt de cursist per onderwerp een aantal filmfragmenten te zien waarin de lesstof duidelijk en helder wordt toegelicht. De cursist hoeft dus niet veel te lezen, omdat de lesstof mondeling wordt toegelicht. De docent vult waar nodig aan en gaat dieper in op lesstof waarover de cursist vragen heeft.
Naast klassikale VCA cursussen biedt VCANederland ook online VCA trainingen aan. Ook die zijn geschikt voor dyslectici. Cursisten volgen door middel van e-learningmodules via internet een VCA-cursus waar en wanneer ze dat zelf willen en bepalen zelf hoe lang ze erover doen. In die e-learnings wordt de lesstof toegelicht met behulp van video’s en afbeeldingen. Voor cursisten die moeilijk kunnen leren heeft VCANederland een cursus VCA Basis Uitgebreid. Deze cursus wordt in kleinere groepen gegeven, zodat de docent de cursisten meer persoonlijke aandacht kan geven.
3. Zijn er ook VCA voorleesexamens?
Omdat mensen met dyslexie geen problemen hebben met mondelinge taal, levert een voorgelezen examen voor hen vaak veel minder problemen op. Bij het VCA Basis-examen is het mogelijk om een VCA voorleesexamen te maken (dat moet vooraf worden aangevraagd).
Omdat alle examens via de computer worden afgenomen, is het mogelijk om via een voorleesfunctie digitaal de examenvragen en meeste antwoorden laten voorlezen. Door middel van een koptelefoon kan de cursist zich volledig afsluiten en concentreren op het examen. De cursist kan hierbij zelf het leestempo bepalen.
Het voorleesexamen is alleen beschikbaar voor het VCA Basis-examen en niet voor VCA VOL en VCA VIL. Wel wordt ook bij deze examens elke vraag apart op het scherm gepresenteerd en is het mogelijk om terug te keren naar een andere vraag.
4. Krijgen dyslectici extra tijd voor het VCA-examen?
Cursisten met dyslexie krijgen 15 minuten extra voor het Voorlees VCA Basis-examen, waardoor zij in totaal 75 minuten de tijd krijgen om het examen te maken. Let op, deze extra tijd geldt alleen voor het voorleesexamen!
5. Waar moeten mensen met dyslexie of leesproblemen op letten bij een VCA-examen?
- Doe je examen VCA Basis? Geef je op voor het voorleesexamen!
- Bereid je goed voor op het examen. Zorg ervoor dat je de lesstof goed beheerst.
- Tijdens het examen: neem de tijd en lees geduldig de vragen. Als je het Voorlees VCA Basis-examen doet, luister dan goed naar de vraag.
- Maak het proefexamen op VCA infra. Je krijgt dan een goed beeld van het examen. Je raakt vertrouwd met de vraagstelling en weet hoe het examen eruit ziet.
- Zorg dat je weet welke soort vragen worden gesteld. Bij VCA Nederland krijg je in de e-learningcursus en in de klassikale cursus voldoende voorbeelden van soorten vragen die gesteld kunnen worden.