8.6
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

Vaak gestelde vragen over VCA

Hieronder een overzicht van veel gestelde vragen over VCA-cursussen en VCA-examens.


Wat is VCA?
De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, beter bekend onder de afkorting VCA, is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid. Lees hier meer over op de pagina Wat is VCA?.


Hoe kan je je inschrijven voor VCA?
Start je VCA direct door je online in te schrijven voor de VCA cursus en/of het VCA examen.


Kan ik mijn VCA halen via STAP subsidie?
Helaas is er vanaf 2023 besloten door de overheid dat VCA trainingen niet langer vallen onder de STAP Subsidie. De reden hiervoor is dat er wordt aangenomen dat deze verplichte opleidingen redelijkerwijs voor rekening van de werkgever dienen te komen. Het primaire belang van deze training ligt bij de werkgever en niet bij de deelnemer.


Wat is VCA 1 en VCA 2?
VCA-1 is de cursus basisveiligheid of B VCA, VCA-1 is de oude benaming. Dit is de standaardcursus die normaal gesproken gevraagd wordt. VCA VOL is de veiligheidscursus voor leidinggevenden en is een toevoeging op de B VCA cursus (vroeger heette dit VCA-2).


Door wie wordt het VCA examen afgenomen?
Het VCA examen wordt afgenomen door SSVV erkende examenbureaus en wordt op locatie afgenomen. Klik hier voor de agenda en locaties van de VCA-examens. Het VCA examen is inclusief het certificaat en het veiligheidspasje dat verplicht is op veel bouwplaatsen.


Wanneer krijg je de VCA examen uitslag?
VCA examens mogen vanaf 1 januari 2011 niet meer worden nagekeken op examenlocaties. Nadat je examen hebt gedaan, krijg je dus geen voorlopige uitslag op de examenlocatie meer. VCA examens worden vanaf 1 januari 2011 alleen nog elektronisch gecorrigeerd. Zodra VCANederland de uitslag binnen heeft, worden de certificaten verstuurd, dit kan maximaal 2 weken duren.


Hoe ontvangt de cursist zijn VCA-diploma?
Nadat het VCA-examen is nagekeken door het examenbureau ontvangt de cursist per mail binnen 24 uur de voorlopige uitslag. Als de cursist geslaagd is, ontvangt hij of zij binnen vijf werkdagen het digitale diploma (als pdf) via e-mail. Cursisten die het digitale diploma niet hebben ontvangen kunnen contact opnemen met VCANederland Customer Support via 088 – 998 38 88 of customersupport@vcanederland.nl.


Is het nog mogelijk om een papieren VCA-diploma en VCA-pasje te ontvangen?
Tegen een meerprijs blijft het mogelijk om een fysiek VCA-certificaat te ontvangen (een papieren VCA-diploma en het bekende VCA-pasje in creditcardformaat). Bij het boeken van de cursus kan in het winkelmandje worden aangegeven of de cursist een papieren of een digitaal diploma wenst te ontvangen. Cursisten die het certificaat zowel digitaal als fysiek willen ontvangen, kunnen contact opnemen met VCANederland Customer Support via 088 – 998 38 88 of customersupport@vcanederland.nl.


Wat is een online VCA cursus?
De online VCA cursus wordt volledig via internet gegeven, met video, tekst, filmpjes, animaties, voorbeelden en proefexamens.
Om deze VCA opleiding te kunnen volgen, is een internetverbinding noodzakelijk (aansluiting via je bedrijf, ADSL of kabel).
De inlog voor de online VCA cursus is gedurende 3 maanden geldig.


Waar kan je een VCA proefexamen maken?
Tijdens de VCA training kun je meerdere VCA proefexamens doen. Dit proefexamen is een realistische afspiegeling van de vragen die in het officiële examen worden gesteld. De B VCA en VOL proefexamens zijn opgenomen in de prijs van de VCA training. Klik hier voor een VCA proefexamen voorbeeld.


Hoe kan je het VCA proefexamen openen vanuit de online cursus?
Als het VCA proefexamen niet opent vanuit de online cursusomgeving, kan het zijn dat je browser een pop-up blocker gebruikt. Wij adviseren je dan op de website van VCANederland de proefexamens te openen.


In welke talen kan je de VCA cursus volgen?
De VCA cursus kan ook gevolgd worden in het Engels en Arabisch (open inschrijving of incompany training). Tevens kan de cursus gevolgd worden in het Duits of Pools (zelfstudie of incompany training). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor andere talen of om je in te schrijven voor een van bovenstaande talen.


Waar kan je het officiële VCA logo vinden?
Je kunt het officiële logo alleen verkrijgen als jouw bedrijf VCA gecertificeerd is. Neem hiervoor contact op met onze customersupport.


Hoe kom ik in het VCA register?
Wil je je eigen VCA diploma of dat van (potentiële) medewerkers controleren? Dat kan in het VCA Centraal Diploma Register. In deze VCA databank worden alle VCA certificaten geregistreerd die zijn uitgegeven door erkende VCA opleiders. Lees meer hierover op de VCA register pagina.


Ben je je VCA certificaat kwijt?
Het verstrekken van een duplicaat-diploma is niet toegestaan. Het VCA-diploma is een waardedocument dat eenmalig wordt verstrekt. Als je het diploma onverhoopt kwijtraakt, volstaat de vermelding in het Centraal Diploma Register VCA (CDR). Zie hiervoor: www.ssvv.nl


Welke methode wordt bij VCANederland gebruikt?
Tijdens de klassikale training gaan we op een actieve en afwisselende manier aan de slag met de lesstof. Met behulp van video’s, animaties en praktijkvoorbeelden legt de docent de lesstof uit. Hierbij is veel aandacht voor het belang van veilig werken. Na elk hoofdstuk maakt de cursist, met behulp van zijn telefoon, oefenvragen. Op deze manier kan de docent toetsen of de cursisten de lesstof begrijpen of dat er bepaalde onderwerpen herhaald moeten worden.


Wat is de VCA examenbank?
VCA examenbank is de organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de VCA-examentoetsen, de examenreglementen en de rechtsgeldigheid van de certificaten. Lees hier meer over op de VCA examenbank pagina.


Waar en hoe lang is je VCA certificaat geldig?
Je VCA Certificaat is 10 jaar geldig. Nederlandse, Belgische en Duitse certificaten worden wederzijds erkend.


Wat is de minimale leeftijd voor VCA?
VCANederland hanteert geen minimale leeftijd voor de deelname aan de VCA cursus of het VCA examen.


Waar staan de algemene voorwaarden van VCANederland?
Je kunt de algemene voorwaarden hier bekijken: Algemene Voorwaarden.


Mijn vraag staat er niet bij. Kunnen jullie me verder helpen?
Natuurlijk, mail ons op customersupport@VCANederland.nl

Payment
Member