8.4
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

RISICOCALCULATOR MOET AANTAL BEDRIJFSONGEVALLEN VERMINDEREN

De Occupational Risk Calculator (ORCA) berekent hoe groot het risico op een ernstig ongeval is. ORCA is ontstaan uit samenwerking van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu en het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Het doel is om de meest effectieve maatregelen te vinden om ongevallen te verminderen en voorkomen. Als het aan de overheid ligt, werken beleidsmakers en bedrijven in de toekomst allemaal met ORCA. Dit zal ook gevolgen hebben voor veiligheidscursussen zoals de VCA cursus.

ORCA is in 2009/2010 ingezet bij 22 bedrijven. De eerste gebruikservaringen en resultaten zijn nu beschikbaar. Alhoewel de calculator vooralsnog de kloof tussen theorie en praktijk niet optimaal overbrugt, verwachten zowel bedrijven als de overheid dat ORCA in de toekomst een waardevol instrument zal zijn.

Jaarlijks zijn er in Nederland 220.000 bedrijfsongevallen. Dit zijn ongevallen die plaatsvinden tijdens het uitoefenen van betaalde arbeid. Daarbij maakt het niet uit of het slachtoffer werknemer is of niet. ORCA beschrijft ruim 60 risicovolle werkomstandigheden. Dit zijn omstandigheden waarbij het risico bestaat op uitglijden, vallen, aanrijdingen, beknelling of snijwonden. ORCA is geëvalueerd in diverse bedrijfstakken, waaronder afvaltransport en -verwerking, bouw- en installatietechniek en metaalverwerking. De bedrijven hadden wisselende ervaringen met ORCA. Enerzijds gaven de ORCA modellen inzicht in sterke en zwakke punten in de werkomstandigheden, anderzijds vereist ORCA tijdsrovende observaties en is de calculator nog te technische en ingewikkeld voor algemeen gebruik.

De overheid neemt de resultaten van de evaluatie mee bij het verbeteren en uitbreiden van ORCA. Eén van de uitbreidingen van ORCA bestaat uit het opnemen van informatie over de calculator in veiligheidscursussen. Zodra ORCA in aangepaste vorm beschikbaar wordt voor een groter publiek, zult u dus ook met de calculator leren werken tijdens uw cursus basisveiligheid VCA of VOL-VCA.

Payment
Member