8.4
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

SSVV neemt maatregelen na kritiek op VCA-examens

Bouwopleiders, onderwijskundigen en Vluchtelingenwerk Nederland uitten onlangs in een artikel op Cobouw.nl kritiek op de VCA examens. Die zouden niet passen bij het opleidingsniveau en de werksituatie van de examenkandidaten, waardoor het sommige mensen maar niet lukt om het VCA diploma te behalen.

VCA-beheerder SSVV plaatste de kritiek op zijn website in een breder perspectief, maar zette ook een aantal acties in gang die de toegankelijkheid van het VCA-examen moeten verbeteren. Hieronder een overzicht daarvan:

  • SSVV gaat samen met de Centrale Examencommissie VCA kijken wat er gedaan kan worden aan de problemen die statushouders met het VCA-examen ervaren;
  • Op basis van adviezen van Stichting Lezen en Schrijven is het taalniveau van de examens aangepast;
  • Meer beeld in de examens (inmiddels bij ongeveer vijftien procent van de vragen);
  • De voorleesfunctie wordt verbeterd;
  • De examens worden branchespecifieker, zodat ze beter aansluiten op de werksituatie van examenkandidaten;
  • SSVV onderzoekt of het mogelijk is om examens te ontwikkelen die gericht zijn op observatie (mogelijke oplossing voor onder meer statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt);
  • Praktische tips voor mensen die moeite hebben met hun VCA-examen.

VCANederland juicht het toe dat SSVV maatregelen neemt om de VCA-examens toegankelijker te maken. Zelf biedt VCANederland maatwerkcursussen aan voor diverse doelgroepen. Zo zijn cursussen en lesboeken in meerdere talen beschikbaar (o.a. Arabisch, Pools en Engels) en worden cursusdagen in overleg met opdrachtgevers gesplitst in meerdere dagdelen om zo de lesstof beter over te kunnen brengen op de kandidaten.

VCA proefexamen
Payment
Member