In de bouw, één van Nederlands grootste sectoren, gebeuren jaarlijks veel ongelukken door bijvoorbeeld het werken op hoogte en met zware en/of grote bouwmaterialen en machines. Het is in deze branche dan ook essentieel om de veiligheidsvoorschriften en regels te kennen en te kunnen toepassen. Daarom zijn tegenwoordig veel bouwbedrijven VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) Checklist Aannemers (VCA) gecertificeerd.
Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest zijn belangrijke eigenschappen voor ondernemers in de bouwwereld. Veiligheid, gezondheid en milieu zijn hierin echter niet meer weg te denken. Per jaar is het aantal ongevallen in Europa naar schatting 80.000, waarvan 1.200 met dodelijke afloop! Gebruikte en/of verwerkte materialen, werklocaties, werkzaamheden en transport, vragen om een groot veiligheidsbewustzijn. Daarom wordt er meer en meer aandacht besteed aan veilig werken en het voorkomen van ongelukken. VCA diplomering en certificering wordt op een groeiend aantal bouwlocaties verplicht gesteld. Vanaf 1 januari 2016 is een VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) diploma op alle bouwlocaties verplicht.
ZZP’ers en bouwbedrijven krijgen te maken met potentieel gevaarlijke situaties. Het is daarom van groot belang om te streven naar een veilige bouwplaats voor alle betrokkenen, zowel erop als erom heen. Hierbij kunt u denken aan:
Een bouwbedrijf heeft tegenwoordig een veelvormig en gevarieerd aanzien. Naast hele grote spelers in de bouw zoals multinationals en aannemersbedrijven met meerdere tot tientallen werknemers, zijn er duizenden ZZP’ers actief in de bouw. Bouwbedrijven zijn veelal VCA gecertificeerd, hun werknemers hebben een VCA diploma. Vanwege de vele procedures en verplichtingen is VCA certificering voor ZZP’ers niet haalbaar. Zij zijn veelal wel VCA gediplomeerd.
Sinds mensenheugenis wordt er gebouwd. Door bevolkingstoename en industrialisering groeiden middeleeuwse bouwgilden uit tot bedrijven. Er ontstonden nieuwe bouwprocessen en -technieken. Veiligheid is hierdoor steeds belangrijker geworden. Met VCA diplomering en certificering worden veiligheidsbewustzijn en VGM-gedrag verhoogd.
De VCA certificering is bedoeld voor aannemers, isolatiebedrijven, steigerbouwers en andere bouwbedrijven actief in de:
VCA diplomering is er voor werknemers en ZZP’ers, zoals:
VCA diplomering en certificering stellen ZZP’ers en bouwbedrijven en hun werkwerkers in staat op verantwoorde wijze op bouwterreinen te werken en zo ongelukken te verminderen.
klik hier om vandaag nog uw VCA cursus te boeken!