8.3
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

WERKZAAMHEDEN GEGASTE CONTAINERS ONVEILIG

De Arbeidsinspectie wil afspraken maken op Europees niveau over de werkveiligheid op het gebied van gegaste containers. Veel werknemers zijn niet of nauwelijks beschermd tijdens het openen van deze containers wat een groot gevaar voor de gezondheid met zich meebrengt.

Vorig jaar controleerde de Arbeidsinspectie 405 bedrijven die gegaste containers verwerken. 85 procent hield zich niet aan de Arbo-wet. De Arbeidsinspectie wil hier tegen optreden en komt met nieuwe regels. Door regels op Europees niveau in te voeren wordt voorkomen dat internationale bedrijven per land te maken krijgen met andere regels. Ook de Tweede Kamer mengt zich in deze discussie en wil strengere regels voor gegaste containers. Vakbond FNV wil zelfs een verbod op gegaste containers.

Containers worden voor transport vaak gevuld met gas om de houdbaarheid te bevorderen. Ook wordt hiermee voorkomen dat uitheemse insecten in Nederland belanden. Bedrijven die werken met gegaste containers, bijvoorbeeld groothandels en bedrijven in de Rotterdamse haven, beschermen hun personeel vaak onvoldoende tegen het inademen van gevaarlijke stoffen. Wanneer de containers worden geopend krijgen onbeschermde werknemers deze gassen binnen. Deze zijn zeer schadelijke voor de gezondheid en kunnen zelfs het zenuwstelsel aantasten.

De nieuwe regels moeten dit tegengaan waardoor de werkzaamheden veiliger worden. Tot die tijd blijft de Arbeidsinspectie controles uitvoeren op de werkzaamheden met gegaste containers.

Payment
Member