8.6
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

Steigerinspecties moeten ongevallen verminderen

De Arbeidsinspectie controleert dit jaar de opbouw en het gebruik van steigers op 450 locaties in Nederland. Met deze controle wil de Arbeidsinspectie het aantal ongevallen terugdringen. Jaarlijks gebeuren er gemiddeld 350 ongevallen, waarvan 3 met dodelijke afloop, tijdens werkzaamheden op en aan steigers.

Door het hoge aantal ongevallen is het verzuim bij steigerbouwers 13%. Het merendeel van de ongevallen ontstaat door een val van de steiger. Daarnaast gebeuren er ook veel ongevallen tijdens de op- en afbouw van steigers.

De Arbeidsinspectie controleert met name grote bouwprojecten met hoge steigers. Hier vinden namelijk de meeste ongevallen plaats. Tijdens de controle kijkt de inspectie of de steigers veilig worden gemonteerd en of dit alleen door opgeleid personeel die werken volgens de veiligheidsnormen wordt gedaan. Verder wordt gecontroleerd op de montageleuningen die een val moeten tegenhouden en op de plaatsing van veiligheidshekken bij bouwliften.

De inspectie controleert ook op het gebruik van de steigers. Ze gaan na of de steigers niet overbelast worden qua gewicht en of wijzigingen aan de steiger alleen door deskundigen worden uitgevoerd.

De controle wordt uitgevoerd aan de hand van de Richtlijn Steigers. Deze richtlijn is onlangs opgesteld door werkgeversorganisaties in de branche. De richtlijn beschrijft veiligheidseisen voor het ontwerp, de bouw en het gebruik van steigers.

Payment
Member