8.7
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

VCA voor de uitzendbranche

VCA certificering is in vele branches een vereiste. De uitzendbranche is hierbij niet de meest voor de hand liggende branche. Toch is het ook bij veel van deze organisaties van groot belang om meer dan alleen op de hoogte te zijn van de VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) Checklist Aannemers (VCA). Om mensen te kunnen inzetten bij VCA gecertificeerde bedrijven moeten ook uitzendbureaus en hun medewerkers gecertificeerd zijn. Speciaal voor deze branche zijn er het VCU en VIL VCU certificaat.

Waarom VCA in de uitzendbranche?

Veilig werken en het voorkomen van ongelukken zijn belangrijk voor mens, economie en natuur. Opdrachtgevers die personeel inhuren via de uitzendbranche stellen niet alleen eisen ten aanzien van de uitzendkrachten. Ook uitzend- en interim-bureaus en detacheringsbedrijven worden geachte kennis te hebben van de VCA en zo het juist gediplomeerde uitzendpersoneel te kunnen aanleveren.

Voor de VCA certificering kent de uitzendbranche speciale veiligheidscertificaten, namelijk een VCU en VIL VCU certificaat. VCU staat voor VG (Veiligheid en Gezondheid) Checklist Uitzendorganisaties. Uitzendbedrijven tonen hierdoor aan te weten welke veiligheidseisen aan personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven worden gesteld. Intercedenten of leidinggevenden binnen de uitzendbranche die personeel leveren aan VCA gecertificeerde bedrijven moeten een VIL VCU diploma hebben. VIL staat voor Veiligheid Intercedenten en Leidinggevenden.

VCU, VCA en Stichting Samenwerken Voor Veiligheid

De VCU en VCA systemen zijn beiden ondergebracht bij de onafhankelijke Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Binnen deze stichting zorgen de Werkgroep VCU en het Centraal College van Deskundigen VCA voor de juiste procedures en toepassing van beide VG-systemen.

VIL VCU training

VCU is ontstaan uit VCA. De VIL VCU opleiding bestaat daarom voor 95% uit leerstof van de VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) training. Daarnaast biedt de VIL VCU cursus unieke, op intercedenten en operationeel leidinggevenden in de uitzendbranche, toegesneden lesstof. Zo worden wet- en regelgeving meegenomen en ook verantwoordelijkheden in de relaties tussen ‘inlener’ (opdrachtgever of materiële werkgever), uitzendorganisatie (formele werkgever) en de uitleenkracht (uitzendkracht).

VIL VCU diploma’s zijn 10 jaar geldig. Het VCU certificaat is 3 jaar geldig en wordt jaarlijks getoetst. Hiervoor worden zowel het VG-beheersysteem als de praktische uitvoering ervan beoordeeld.

Voor wie is VCA in de uitzendbranche bedoeld?

VCU en VIL VCU certificatie is bedoeld voor bedrijven in de uitzendbranche die personeel leveren aan bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico en/of in een risicovolle omgeving. Hierbij kunt je onder andere denken aan personeel van:

  • Engineeringbureaus die ‘construction management’ leveren
  • Bedrijven in civiele techniek en (werktuig)bouwkunde
  • Organisaties in elektrotechniek en procesbesturing
  • Verticaal transportbedrijven (vaste en mobiele kranen, heftrucks, hoogwerkers en takel- en bergingsvoertuigen)
  • Bedrijven die stralen, conserveren en/of isoleren
  • Industriële reinigingsbedrijven
  • Bedrijven gespecialiseerd in brand- en mangatwachten of inspectiewerkzaamheden  

De VCU en VIL VCU zijn ook bedoeld voor uitzendbedrijven die personeel leveren aan opdrachtgevers die VCA certificaten opleggen en/of VCA gecertificeerde bedrijven. Met deze certificering weet je wat VCA inhoudt, wat de eisen zijn en waarop je moet letten bij het zoeken van geschikt personeel voor VCA gecertificeerde opdrachtgevers.

Klik hier om vandaag nog jouw VCA cursus te boeken!

Payment
Member