Hieronder een overzicht van veel gestelde vragen over VCA-cursussen en VCA-examens.
De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, beter bekend onder de afkorting VCA, is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid. Lees hier meer over op de pagina Wat is VCA?.
Start uw VCA direct door u online in te schrijven voor de VCA cursus en/of het VCA examen.
VCA-1 is de cursus basisveiligheid of B VCA, VCA-1 is de oude benaming. Dit is de standaardcursus die normaal gesproken gevraagd wordt. VCA VOL is de veiligheidscursus voor leidinggevenden en is een toevoeging op de B VCA cursus (vroeger heette dit VCA-2).
Het VCA examen wordt afgenomen door SSVV erkende examenbureaus en wordt op locatie afgenomen. Klik hier voor de agenda en locaties van de VCA-examens. Het VCA examen is inclusief het certificaat en het veiligheidspasje dat verplicht is op veel bouwplaatsen.
Per 1 september 2017 is de opzet van het VCA-examen gewijzigd. Er wordt nu gebruik gemaakt van verschillende vraagvormen, van meerkeuzevragen tot vragen waarbij meerdere antwoorden mogelijk zijn. Nieuw is ook dat vragen gedeeltelijk goed kunnen zijn en dus bijvoorbeeld een half of een kwart punt kunnen opleveren. Of een cursist geslaagd is, hangt voortaan dan ook af van een minimum aantal te behalen punten, niet langer van een minimum aantal goed beantwoorde vragen. U bent geslaagd als u 65% van het totaal te behalen punten behaald. Meer hierover leest u in het nieuwsbericht van 31 mei 2017.
VCA examens mogen vanaf 1 januari 2011 niet meer worden nagekeken op examenlocaties. Nadat u examen heeft gedaan, krijgt u dus geen voorlopige uitslag op de examenlocatie meer. VCA examens worden vanaf 1 januari 2011 alleen nog elektronisch gecorrigeerd. Zodra VCANederland de uitslag binnen heeft, worden de certificaten verstuurd, dit kan maximaal 2 weken duren.
De online VCA cursus wordt volledig via internet gegeven, met video, tekst, filmpjes, animaties, voorbeelden en proefexamens.
Om deze VCA opleiding te kunnen volgen is een internetverbinding noodzakelijk (aansluiting via uw bedrijf, ADSL of kabel).
De inlog voor de online VCA cursus is gedurende 3 maanden geldig.
Tijdens de VCA training kunt u meerdere VCA proefexamens doen. Dit proefexamen is een realistische afspiegeling van de vragen die in het officiële examen worden gesteld. De B VCA en VOL proefexamen(s) zijn opgenomen in de prijs van de VCA training. Klik hier voor een VCA proefexamen voorbeeld.
Als het VCA proefexamen niet opent vanuit de online cursusomgeving, kan het zijn dat uw browser een pop-up blocker gebruikt. Wij adviseren u dan op de website van VCANederland de proefexamens te openen.
De VCA cursus kan ook gevolgd worden in het Engels en Arabisch (open inschrijving of incompany training). Tevens kan de cursus worden gevolgd in het Duits of Pools (zelfstudie of incompany training). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor andere talen of om u in te schrijven voor een van bovenstaande talen.
U kunt het officiële logo alleen verkrijgen als uw bedrijf VCA gecertificeerd is. Neemt u hiervoor contact op met onze customersupport.
Wil je je eigen VCA diploma of dat van (potentiële) medewerkers controleren? Dat kan in het VCA Centraal Diploma Register. In deze VCA databank worden alle VCA certificaten geregistreerd die zijn uitgegeven door erkende VCA opleiders. Lees meer hierover op de VCA register pagina.
Voor het pasje kunt u contact opnemen met uw opleider of het examenbureau dat het examen heeft afgenomen, kijk hiervoor op de pagina VCA certificaat kwijt. Het verstrekken van een duplicaat-diploma is niet toegestaan. Het VCA-diploma is een waardedocument dat eenmalig wordt verstrekt. Als een kandidaat het diploma onverhoopt kwijtraakt, volstaat de vermelding in het Centraal Diploma Register VCA (CDR). Zie hiervoor: www.ssvv.nl
Tijdens de klassikale cursus krijgt de cursist per onderwerp een aantal filmfragmenten te zien, waarin de lesstof duidelijk en helder wordt uitgelegd. De docent vult waar nodig aan en gaat in op vragen van cursisten. Na elk hoofdstuk volgen oefenvragen die de cursisten met behulp van een stemkastje kunnen beantwoorden. Op deze manier kan de docent toetsen of de cursisten de lesstof begrijpen of dat er bepaalde onderwerpen verder uitgediept moeten worden.
VCA examenbank is de organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de VCA-examentoetsen, de examenreglementen en de rechtsgeldigheid van de certificaten. Lees hier meer over op de VCA examenbank pagina.
Uw VCA Certificaat is 10 jaar geldig. Nederlandse, Belgische en Duitse certificaten worden wederzijds erkend.
VCANederland hanteert geen minimale leeftijd voor de deelname aan de VCA cursus of het VCA examen.
U kunt de algemene voorwaarden hier bekijken: Algemene Voorwaarden.
Natuurlijk, mail ons op customersupport@VCANederland.nl