8.3
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

Brandveiligheid onvoldoende bij opslag gevaarlijke stoffen

De VROM-Inspectie heeft een onderzoek gedaan naar de brandveiligheid bij opslaglocaties voor verpakte gevaarlijke stoffen. Uit dit onderzoek is gebleken dat dit slecht op orde is. Bij 14 van de 58 opslaglocaties trof de inspectie onveilige situaties aan.

De inspectie controleerde in het hele land 58 opslaglocaties van afvalstoffen, verven en lakken, bestrijdingsmiddelen en andere chemische producten. Het onderzoek richtte zich op bedrijven die meer dan 10.000 kilo aan verpakte gevaarlijke stoffen met het hoogste beschermingsniveau opslaan. Deze locaties moeten voorzien zijn van een automatische blusinstallatie. Daarnaast moet een gespecialiseerd bedrijf de locatie onderhouden en periodiek inspecteren.

Bij het merendeel van de gecontroleerde opslagen was de milieuvergunning niet in orde. Ook ontbraken vaak de duidelijke uitgangspunten voor het ontwerp van de brandbeveiligingsinstallatie en een goedgekeurd inspectierapport voordat een opslag in gebruik mag worden genomen. De periodieke inspecties na ingebruikname lieten ook vaak te wensen over.

Verantwoordelijk voor het toezicht en naleving van de vergunningseisen zijn de provincies en gemeenten. Zij controleren onvoldoende en treden niet op als er bij inspecties zaken niet op orde blijken te zijn. Zes gecontroleerde opslaglocaties bleken gewoon gebruikt te worden terwijl de brandveiligheidinstallatie was afgekeurd. Hier werd niet tegen opgetreden.

De VROM-Inspectie heeft er bij de verantwoordelijke provincies en gemeenten op aangedrongen hier tegen op te treden en waar nodig de vergunningen aan te passen. Tevens heeft de inspectie een bijeenkomst voor betrokken vertegenwoordigers georganiseerd. Hier zijn acties afgesproken om de situatie te verbeteren. In 2010 gaat de VROM-Inspectie opnieuw controles uitvoeren om na te gaan of de acties tot verbeteringen hebben geleid.

Payment
Member