8.4
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

VEILIGHEIDSVOORLICHTING KAN ONGELUKKEN VOORKOMEN

Een kwart van de bouwvakkers die in 2009 een ongeluk op de werkplaats hadden, wijt dit aan gebrek aan veiligheidsinformatie. Dit blijkt uit een onderzoek van Arbouw. Volgens 1 op de 5 slachtoffers ontbreekt het bijvoorbeeld aan informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. Ziekteverzuim na ongevallen kostte in 2009 bijna 65 miljoen euro aan brutoloonkosten.

Timmermannen werden in 2009 het meest getroffen door ongevallen: 1 op de 10 slachtoffers was timmerman. Andere risicogroepen vormden metselaars en schilders. In totaal hadden 8400 bouwvakkers in 2009 een ongeval dat leidde tot ziekteverzuim.

Dat (on)voorzichtigheid nog steeds een grote rol speelt, blijkt uit het feit dat twintig procent van de slachtoffers aangeeft dat zij het ongeluk zelf hadden kunnen voorkomen. De meeste slachtoffers zijn van hoogte gevallen, of zijn gestruikeld of uitgegleden. Ook vallende voorwerpen, machines en gereedschap veroorzaken veel ongelukken.

VCA cursus oplossing
Arbouw concludeert uit het onderzoek dat vooral de technische en organisatorische voorzieningen op de bouwplaats beter kunnen. Bovendien geeft een kwart van de slachtoffers aan geen veiligheidsvoorlichting te hebben gehad. Ook daar ziet Arbouw ruimte voor verbetering.

VCANederland biedt verschillende veiligheids cursussen om de werkplaats veiliger te maken. Werknemers kunnen bij VCANederland terecht voor zowel de cursus Basisveiligheid VCA als de cursus VOL-VCA. Vanaf 8 cursisten organiseert VCANederland de VCA In Company cursus op de werkplaats.

Payment
Member