8.4
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

AANLEG BOORTUNNELS VAAK ONVEILIG

De arbeidsveiligheid is onvoldoende bij de aanleg van boortunnels. Dit komt doordat duidelijke richtlijnen ontbreken. Nu wordt er teveel geïmproviseerd wat risico’s met zich meebrengt.

Volgens Dick Kraaijenbrink, manager VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) is de arbeidsveiligheid tijdens het aanleggen van boortunnels matig. Er wordt volgens hem niet onveilig gebouwd, maar er zijn nog veel punten die verbeterd kunnen worden. Duidelijke richtlijnen zouden hierbij helpen.

Vaak wordt er voor de aanleg van een boortunnel van iedereen vereist dat ze in het bezit zijn van een VCA certificaat. Dit is normaal gezien voldoende om op een veilige manier te werk te gaan, maar werkzaamheden in boortunnels brengen een hoger risico met zich mee. Doordat een boortunnel doorgaans maar één ingang heeft, zou de Arbo-wet het als een afgesloten ruimte moeten zien. Hiervoor gelden strengere regels.

Omdat er in de Arbo-wet nu niets staat over dit onderwerp, moeten volgens Kraaijenbrink opdrachtgevers zelf meer verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid te vergroten. Zo zal de prijs van het veiligheidsconcept van te voren moeten worden vastgesteld. Nu wordt hierin juist gesneden door aannemers om een grotere kans te maken op een aanbesteding. Door het veiligheidsconcept buiten de concurrentiestrijd te houden zal de veiligheid aanzienlijk toenemen.

Payment
Member