8.4
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

HOGE WERKDRUK MAAKT VEILIG WERKEN MOEILIJKER

Een hoge werkdruk maakt veilig werken moeilijker. Dit blijkt uit de ESENER-rapportage van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Het Agentschap heeft werkgevers in heel Europa ondervraagd. Volgens 80% van deze werkgevers is werkstress het grootste arbeidsrisico.

Wisselende scores voor Nederland
De resultaten van het Europese onderzoek geven ook informatie over verschillende landen. Nederland scoort goed wat betreft de aandacht voor gezondheid en veiligheid in managementmeetings. In vergelijking met andere Europese landen gaan Nederlandse werkgevers echter minder systematisch om met werkstress. In Polen en Portugal is dit andersom: er is minder aandacht voor werkstress in managementmeetings, maar men gaat er meer systematisch mee om. Nederlandse werkgevers scoren Europees gezien wel weer beter wanneer het gaat om advies aan werknemers.

Het onderzoek vroeg de werkgevers ook waarom ze juist wel of geen actie ondernemen tegen werkdruk. Werkgevers die werkdruk niet aan kunnen pakken, zeggen dat dit komt doordat zij niet genoeg middelen hebben of omdat het onderwerp te gevoelig ligt. Volgens werkgevers pakken zij werkstress wel aan wanneer dit wettelijk verplicht is of wanneer de werknemers daarom vragen.

Veiligheid Checklist Aannemers (VCA)
Een systematische aanpak vermindert de werkdruk. Veilig werken begint dan ook met een duidelijke checklist, zoals de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA). Het VCA certificaat is steeds vaker verplicht op bouwlocaties. Leidinggevenden en ZZP’ers hebben een VCA VOL certificaat nodig, voor andere werknemers in de bouw is er het certificaat Basisveiligheid VCA.

Payment
Member