8.4
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

Eerste cursisten volgen de VCA Basis cursus + examen in het Arabisch!

Afgelopen vrijdag 24 maart 2017 werd de eerste VCA Basis cursus + examen aan een groep vergunninghouders in het Arabisch gegeven. Het geven van een VCA cursus in de Arabische taal is een initiatief van van VCANederland in samenwerking met de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer.

De VCA basisopleiding in het Arabisch is de eerste in Nederland. Doordat Nederland uit de economische crisis is, neemt de vraag naar personeel toe, met name in de bouw, infra, techniek, logistiek en groen. Tegelijkertijd zijn veel nieuwkomers op zoek naar werk in deze branches. Vaak beheersen zij de Nederlandse taal nog niet goed genoeg en hebben daardoor moeite om eventuele verplichte opleidingen in het Nederlands te behalen, zoals het veiligheidscertificaat VCA-basis.

Het VCA diploma is voor veel werkzoekenden een belangrijke stap in de richting naar betaald werk. Dat geldt ook voor mensen die het Nederlands nog aan het leren zijn. De VCA- basisopleiding bestaat daarom niet alleen in een Nederlandse versie maar ook in diverse andere talen, zoals het Engels, Frans, Pools en Turks. De groep vergunninghouders heeft de cursus in het Arabisch gedaan. Het blijkt dat de cursus in de moedertaal volgen, het leren van de stof vergemakkelijkt. Naast de basiscursus volgen de vergunninghouders een vaktechnische opleiding en krijgen ze naast de Nederlandse inburgeringslessen, taallessen Nederlands gericht op dit vakgebied. Zo kunnen ze voldoen aan de vraag van ondernemers om Nederlands te spreken op de werkvloer.

Om deze groep mensen te faciliteren op het gebied van veilig werken wordt de cursus VCA basis nu ook in het Arabisch aangeboden. Hierdoor kunnen vergunninghouders naast het leren van het Nederlands veel sneller ook een vakdiploma halen en uiteindelijk eerder aan het werk. VCANederland heeft ervoor gekozen om twee werkzoekenden speciaal voor deze VCA Basis cursus in het Arabisch op te leiden tot docenten, één vergunninghouder en één kandidaat uit de Participatiewet 55+er. Zij worden begeleid door een ervaren docent totdat zij de opleiding zelfstandig kunnen geven.

De groep vergunninghouders kreeg het veiligheidscertificaat uit handen van de wethouders Ankie van Tatenhove (gemeente Lansingerland) en Taco Kuiper (gemeente Zoetermeer), portefeuillehouders werk en inkomen in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal.

Wilt u ook een VCA cursus in het Arabisch of een andere taal organiseren voor medewerkers? U kunt hier een in company training in een gewenste taal aanvragen.

Payment
Member